Aan de bouw en ontwikkeling van een tijdelijk OK Complex hangt een behoorlijk kostenplaatje, waardoor dit alternatief voor een individueel ziekenhuis niet of nauwelijks een reële optie is.

Wij hebben echter een concept ontwikkeld voor een “universeel verplaatsbaar ok complex” dat steeds opnieuw ingezet kan worden, waardoor de ontwikkelings- en productiekosten door meerdere achtereenvolgende gebruikers gedeeld worden. Vanwege het modulaire concept kan de grootte aangepast worden aan de gewenste capaciteit. U kunt dus zelf bepalen hoeveel operatiekamers, klinisch of poliklinisch, u wilt hebben.

Bussman universeel verplaatsbare OK complex

In dit universele verplaatsbare OK complex zijn niet alleen de operatiekamers ondergebracht, maar ook alle noodzakelijke nevenruimten zoals recovery, holding, steriele opslag en benodigde technische ruimte. Ook deze kunnen uiteraard in grootte en/of aantal aangepast worden aan het aantal gewenste operatiekamers.

In het, op het binnenblad afgebeelde, voorbeeld is gekozen voor een U-vormige gang. Het gebouw heeft dan in principe een breedte van 24 meter. De lengte in deze samenstelling is 45 meter (exclusief verbindingsgang), maar is uiteindelijk afhankelijk van de door u gewenste capaciteit (aantal operatiekamers en daarmee samenhangende grootte van de holding, recovery en opslag). Er zijn echter ook situaties waarbij bestaande nevenruimten als holding, recovery en/of steriele opslag gewoon in gebruik kunnen blijven en er alleen operatiekamers nodig zijn. In dat geval wordt alleen dat deel van het gebouw geplaatst.

Mocht de U-vormige gang, vanwege de beschikbare plaatsingsruimte,  niet mogelijk zijn kan uiteraard ook gekozen worden voor een rechte gang. De interim voorziening is dan maar 15 meter breed, de lengte afhankelijk van de gewenste capaciteit.

In het Bussman universeel verplaatsbaar ok complex zijn in principe alle benodigde voorzie-ningen, zoals plenums, luchtbehandelingskasten, pendels, OK lampen, hermetisch sluitende deuren, scheidingstrafo’s, etcetera, etcetera) opgenomen. Hiervoor worden uitsluitend gerenommeerde merken toegepast.

Uniek besturingssysteem voor OK complex

Bussman heeft speciaal voor dit universeel verplaatsbare OK complex een uniek besturingssysteem laten ontwikkelen. Het systeem maakt voor het aflezen en de bediening gebruik van I-pads welke zijn aangesloten op een op KNX technologie gestuurde server.
Met dit systeem worden alle zaken als verlichting en klimaat binnen de OK, holding en recovery geregeld. Om die reden treft u in deze ruimten ook geen traditionele schakelaars meer aan. Het systeem doet echter meer. Ook alle alarmeringen zijn, desgewenst ondersteund met een audiosignaal, op het scherm af te lezen. Bovendien wordt de hele historie, (zoals klimaat en deurbewegingen) per OK bijgehouden en gelogd. Het systeem kan desgewenst gekoppeld worden aan het GBS van het ziekenhuis.

Via hun eigen iPad of smartphone kan het personeel  linken op het systeem en zo hun eigen muziek afspelen in de OK. Eind 2012 zijn we met dit systeem winnaar geworden van de KNX professional award.

Plattegrond van een universeel verplaatsbaar OK complex

Universeel-verplaatsbaar-OK-complex3009